"Berdaságok" 

2023. decemberében megjelent írás Berda József első publikálásának 100. évfordulójára a Spanyolnátha folyóiratban. 

               Katt: Spanyolnátha - Berdáról

Foto: Nagy Sarolta -Siófok

"Legkomolyabb verséből is valami örök, elpusztíthatatlan gyermetegség kacag felénk, ami az esztendőkkel versenyzik. A költő nem öregszik és azt hiszem, igazán megöregedni csak száraz, költészet nélküli emberek tudnak. Örök kamasz marad, mert tudja, hogy a kamaszoké az igazság az öregekkel szemben: a kegyetlen idő a fiatalokat igazolja. És mint Adynál, nála is feltűnik régi, gyermekkori énje. Meglátogatja, de mennyire más módon!"
"Ne szégyeld gyáván ijedő, hogy
barátodnak tudtál egykoron.
Fényben úszott akkor gyermeklelked,
nem hullt rá még a vak korom.
Ha egyszer, ritka pillanatban, mély
álmodban álmodnád meg
az én fáradt arcom,
tán megérzed; a régi gyermek
köszöntött rád, kit elhagytál
egy sötét utcasarkon."
Kósa János 1943. Diárium folyóirat XIII. évf. VII. sz.


Költészete

A Magamhoz méltón című kötet ajánlója
"Berda sajátos költészete szinte egyedülálló: sem elődje, sem követője nincs a magyar költészetben. Legfeljebb az amerikai Walt Whitman derűjét találhatja meg benne az olvasó, s egyénibb megfogalmazásban a szegénység megható étvágyát, a földi örömök telhetetlen mohóságát. ...
...Az élet érzéki dolgairól, a szerelemről is olyan tiszta lélekkel és áhítattal beszél, hogy még a "legkimondósabb" versein se botránkozhat meg az álszemérmes olvasó.
...
Berda nem csupán a testi örömök dalosa, költészetének egészét mélységes humanizmus hatja át, tömörséggel megfogalmazott mondanivalójának társadalmi gyökerei vannak: minden ellen fellázad, ami a humanizmust támadja. Ma is a valóság talaján állva szól megújult társadalmunkról, olykor bíráló hangon, de őszinte együttérzéssel." Mátyás Ferenc


"Adja isten, hogy Berda Józsefnek ezeket a verseit, amelyeket most nyilvánosság elé visz az irodalom áldozatkész szeretete, évek múlva, utólag, mint tehetséges ígéreteket kereshesse föl a művészet iránti érdeklődés." Szabó Lőrinc
(idézet az Áradás című kötet előszavából 1926)


Szeretetreméltó alakját idézik az újpesti utcák. Boldog barangolásának helyszíneit pedig emléktáblák őrzik. Csobánkán az Oszoly-csúcs alatt sziklafalba ágyazott tábla jelzi kedves helyét. 

Első publikált verse:

(Az én anyám) 1922-ben az Újpesti Napló közli. 

"Alig emlékszem szavadra már, de arcod még vissza-visszacsillan elém,
gyermekkorom legendája: anyám, anyám,
jó apám szép felesége, te!"
Könnyek útja

Első verseskötetének nevezhetjük: 1923-ban  Krúdy előszavával hat szerzőtársával jelent meg  a Könnyek útja című  antológiában 16 verse az un. nyugatos zöngék. Még a líra világát ízlelgetve ír. 

Emléke 

Versei

 "Berda József mára kevéssé ismert, az irodalmi kánon peremére szorult, pedig ezernél is több verset írt. 24 verseskötete jelent meg. 

Szegeden a Dorozsmai Tájház és Nagygazdaház irodalmi rendezvényén 2022. július 3-án mutatkozott be a Berda József Kör Egyesület.

Berda József verseit tolmácsolta F. Dőry Magdolna, Pallai Zsuzsanna és Pappné Mészáros Ágnes versmondó. A beszélgetést Németh János

moderálta, Gmeindl Margitka közreműködésével megidéztük Berda kortársainak emlékeit.

Az estet a Resti Kornél zenekar koncertjével zárták. 

 


Berda József szobra Újpesten az Aradi utcában

   Közösségünk 

Berda József Kör 

      Egyesület


Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.