Tartsd meg a jövőt! 2024.06.22.

Irodalmi szalontalan - irodalom a szabadban kategóriában


Június 22. napján a Nagy Gerecse rejtekében megbújó Agostyán Ágostonliget Ökofalujába látogattunk. A program előtti napon június 21 napján érkeztünk Süttőre az Árkád Vendégházba. Este kvaterkáztunk, verseket olvastunk fel és közösen főztünk. Másnap délelőtt indultunk Tata Agostyán Ágostonliget Ökofaluba. A falu bemutatása szakmai vezetéssel. Programunk, sok érdekességet tartalmazott, a "peripatetikus séta" során érintettük egy ásatás eredményeként felépített középkori (XIII-XVI sz.) falu részletet, benne a XV. sz. fogadót, a tímártelep kőköreit, és a 20 éve épülő Árpád-kori körtemplom másolatot.”Séta utcai ruhában a középkorban...” Megismerkedhetnek Európa egyetlen fenntarthatósági minta kísérletével, egy olyan önfenntartó majorsággal,”Állatok testközelben...” ahol minden kézi erővel működik, házépítési technikákkal, alternatív energiákkal a mindennapi gyakorlatban. Az éppen virító gyógynövényeket, nyári terméseket is megcsodáljuk. Sétálhatnak, az életgyöngye zarándokútvonalon, ami a Camino része... majd feltöltődhetnek, a Szent László energia dombon. A frissen szedett gyógynövényekből készített teával, és cikória kávéval tudjuk kínálni a résztvevőket. (Mindez irodalommal fűszerezve!)

Az ökofalu programját kiegészítjük: ott
[🪽] F. Dőry Magdolna, Radnóti díjas versmondó, Berda istenes verseiből összeállított felolvasást tart az újjáépített körtemplomnál.
[🦉] A költészet biopoétika irányvonaláról és az ökokritikai megközelítéséről Dr. Bogoly József Ágoston irodalomtörténész és kultúrakutató érdekes előadását hallgathattuk meg.

Este felolvasásokat tartottunk, klasszikus irodalmi művekből. 



Ezzel csatlakoztunk a Természetes Életmód Alapítvány programjához. Tudjátok: "A költészet, megmenti a világot." W. S. Merwin
"Alapítvány célja: Humánökológiai alapelvekre építve a természetes életmód egyéni lehetőségeinknek, közösségi és regionális formáinak megteremtése a természeti-környezeti nevelés, oktatás és képzés eszközeivel egy önfenntartó rendszer keretein belül. A rendszer fejlesztése során kapott eredmények a természetvédelmi kezelések módszertani alapjául szolgálnak."
#berda #költészet #ökoséta #agostyán #természeteséletmód #biopoetika #tartsdmegajövőt

Eseménylink

Szívügyünk a környezeti nevelés is

Közösségfejlesztést és kulturális tevékenységet végzünk. Ez magában foglalja az ismeretterjesztést is. A programok során az irodalom közvetítésével és segítségével rávilágítunk arra a jelenségre, hogy az embernek az élő természettől való elidegenedése és elidegenítési tendenciája, milyen veszélyeket hordoz. A természetre való odafigyelés, a szociális készségfejlesztés társadalmi szükséglet. Alapvető felismerésünk szerint, a művészet és az irodalom a személyiség gazdagodásának az egyik forrása. Ebből a forrásból az emberi értékek sokrétűen táplálhatóak. Az ember fizikai és mentális állapotromlásától való félelem a digitális világ fejlődésének sodrában a jelenünkre telepszik rá. Ennek jelenségeit máris tapasztaljuk. A kiegyenlítő ellensúlyozás szempontjából több időt tölthetünk a természetben és ebben a közegben emberi kapcsolatainkat a személyes találkozásokkal erősíthetjük. Hisszük, hogy az említett fizikai és mentális állapotromlást az ember meg tudja állítani.
#berda #tartsdmegajövőt

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.